Prakt. lékáren. 2012; 8(3): 143-145
Článek pojednává o obsahu sodíku v pokrmech nazývaných pojmem „fastfood“, a to jak v pokrmech připravovaných a prodávaných
ve fastfoodových centrech supermarketů, tak ve výrobcích známých značek, a to Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonalds a Crocodille.
Umožní rychlou orientaci o obsahu sodíku v jednotlivých typech těchto potravin pomocí hodnoty „Guideline Daily Amounts“
(doporučené denní množství), běžně užívané pod zkratkou GDA. V našem sdělení uvádíme množství sodíku v jedné porci výrobku, což
pacientům usnadní výběr potravin. Cílem práce je poskytnout pacientům informace, kterých výrobků se buď přímo vyvarovat, nebo
alespoň jejich příjem omezit na minimum.
The content of sodium in so-called „fast food” meals
The article deals with the content of sodium in so-called „fast food“ meals, both in ready-made meals sold in supermarket fast-food
stands or kiosks and in various products of well-known brands such as Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonalds and the Crocodille. It
gives you a quick overview of the content of sodium in different types of these meals using the „Guideline Daily Amounts“ value (the
Recommended Daily Amount), commonly abbreviated as GDA. In our material we state the amount of sodium per one product serving
helping patients to make their choice of food easy. The goal is to provide patients with information which products they should either
avoid or at least limit their intake to the minimum.
Zveřejněno: 14. květen 2012 Zobrazit citaci