Prakt. lékáren. 2016; 12(2): 66-70 | DOI: 10.36290/lek.2016.017
Zelené potraviny jsou řasy, bakterie a trávy s vysokým obsahem mikroživin a bílkovin. Ve sdělovacích prostředcích a propagačních
materiálech jsou označovány jako superpotraviny a mají být prevencí i terapií mnoha zdravotních potíží včetně těch
nejzávažnějších. Pojem zelené potraviny a superpotraviny není jednoznačně odborně vymezen. Studií, které sledují nejrůznější
dílčí efekty působení zelených potravin, je dostatek. Většinou se však jedná o laboratorní práce bez potvrzení účinků v rozsáhlých
klinických humánních studiích. O to více zpráv o zázračném působení zelených potravin koluje v populárních médiích a na sítích.
Obsah živin v relaci k množství zelených potravin, které je reálné konzumovat, není až tak výjimečný. I přes vysoký obsah mnoha
živin je proto konečný efekt užívání doplňků zelených potravin pochybný, a to zejména ve vztahu k jejich poměrně vysoké
ceně. Je navíc možné zajistit mnohé z živin běžnějšími a chuťově přijatelnějšími potravinami, které jsou cenově dostupnější.
Green foods include algae, bacteria, and grass with a high content of micronutrients and proteins. In the media and promotional messages,
green foods are classified as superfoods and recommended for the prevention and treatment of numerous health problems,
including the most serious ones. However, the term green foods or superfoods is not clearly defined in the literature. There is a sufficient
number of studies which examine various partial effects of green foods. Yet, they are predominantly laboratory experiments
the conclusions of which have not been properly validated in extensive clinical studies on human subjects. This undesirable situation
is then reflected in popular media and on social networks which are flooded with news about the miraculous effects of these foods.
The nutrient content in relation to the amount of green foods that can be routinely consumed is, however, not so special. As a result,
despite high levels of many nutrients, the ultimate effect of taking green foods in the form of dietary supplements is dubious,
especially in view of their relatively high cost and in view of other common, affordable, and tastier sources of the same nutrients.
Zveřejněno: 1. květen 2016 Zobrazit citaci