Prakt. lékáren. 2016; 12(2): 66-70 | DOI: 10.36290/lek.2016.017

Zelené potraviny - mýty a fakta

Margit Slimáková
Privátní praxe, Praha

Zelené potraviny jsou řasy, bakterie a trávy s vysokým obsahem mikroživin a bílkovin. Ve sdělovacích prostředcích a propagačních

materiálech jsou označovány jako superpotraviny a mají být prevencí i terapií mnoha zdravotních potíží včetně těch

nejzávažnějších. Pojem zelené potraviny a superpotraviny není jednoznačně odborně vymezen. Studií, které sledují nejrůznější

dílčí efekty působení zelených potravin, je dostatek. Většinou se však jedná o laboratorní práce bez potvrzení účinků v rozsáhlých

klinických humánních studiích. O to více zpráv o zázračném působení zelených potravin koluje v populárních médiích a na sítích.

Obsah živin v relaci k množství zelených potravin, které je reálné konzumovat, není až tak výjimečný. I přes vysoký obsah mnoha

živin je proto konečný efekt užívání doplňků zelených potravin pochybný, a to zejména ve vztahu k jejich poměrně vysoké

ceně. Je navíc možné zajistit mnohé z živin běžnějšími a chuťově přijatelnějšími potravinami, které jsou cenově dostupnější.

Klíčová slova: chlorella, mladý ječmen, spirulina, superpotraviny, zelené potraviny

Green foods - myths and facts

Green foods include algae, bacteria, and grass with a high content of micronutrients and proteins. In the media and promotional messages,

green foods are classified as superfoods and recommended for the prevention and treatment of numerous health problems,

including the most serious ones. However, the term green foods or superfoods is not clearly defined in the literature. There is a sufficient

number of studies which examine various partial effects of green foods. Yet, they are predominantly laboratory experiments

the conclusions of which have not been properly validated in extensive clinical studies on human subjects. This undesirable situation

is then reflected in popular media and on social networks which are flooded with news about the miraculous effects of these foods.

The nutrient content in relation to the amount of green foods that can be routinely consumed is, however, not so special. As a result,

despite high levels of many nutrients, the ultimate effect of taking green foods in the form of dietary supplements is dubious,

especially in view of their relatively high cost and in view of other common, affordable, and tastier sources of the same nutrients.

Keywords: chlorella, young barley, spirulina, superfoods, green foods

Zveřejněno: 1. květen 2016  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Slimáková M. Zelené potraviny - mýty a fakta. Praktické lékárenství. 2016;12(2):66-70. doi: 10.36290/lek.2016.017.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Chlorella [online]. 2005-2015 [cit. 2015-10-15]. Dostupný na WWW: http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-907-chlorella.aspx?activeingredientid=907&activeingredientname=chlorella.
  2. Weil A. Is Chlorella Good for Health? [online]. 2015 [cit. 2015-10-15]. Dostupný na WWW: http://www.drweil.com/drw/u/QAA401118/Is-Chlorella-Good-for-Health.html.
  3. Gantar M, Svirčev Z. MICROALGAE AND CYANOBACTERIA: FOOD FOR THOUGHT. Journal of Phycology [online]. 2008, 44(2): 260-268 [cit. 2015-10-05]. DOI: 10.1111/j.1529-8817.2008.00469.x. ISSN 00223646. Dostupný na WWW: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1529-8817.2008.00469.x/abstract;jsessionid=F3A54155671433A2DD66A92F721083D0.f01t03. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Alfalfa BIO - Vojtěška Nástroje zdraví. [online]. 2015 [cit. 2015-10-05]. Dostupný na WWW: http://cestaprirody.cz/www/product/alfalfa_vojteska_nastroje/.
  5. Mladá pšenice BIO. [online]. 2015 [cit. 2015-10-05]. Dostupný na WWW: http://www.zdravejsi-zivot.cz/mlada-psenice-bio/
  6. Watanabe F. Vitamin B12 Sources and Bioavailability. Experimental Biology and Medicine [online]. 2007; 232(10): 1266-1274 [cit. 2015-10-10]. DOI: 10.3181/0703-MR-67. ISSN 1535-3702. Dostupný na WWW: http://ebm.sagepub.com/content/232/10/1266. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets. Journal of the American Dietetic Association [online]. 2003; 103(6): 748-765 [cit. 2015-110-20]. DOI: 10.1053/jada.2003.50142. ISSN 00028223. Dostupný na WWW: http://www.andjrnl.org/article/S0002-8223(03)00294-3/abstract. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Spirulina. [online]. 2015 [cit. 2015-10-15]. Dostupný na WWW: https://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/spirulina.
  9. Uchikawa T, et al. The influence of Parachlorella beyerinckii CK-5 on the absorption and excretion of methylmercury (MeHg) in mice. J Toxicol Sci. [online]. 2010; 35(1): 101-105 [cit. 2015-10-10]. Dostupný na WWW: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20118630. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Sulaiman S, Das S, et al. Chlorella vulgaris triggers apoptosis in hepatocarcinogenesis-induced rats. J Zhejiang Univ sci B. [online]. 2009, 10(1): 14-21 [cit. 2015-10-10]. Dostupný na WWW: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613958/. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Chiu YJ, et al. Improvement of insulin resistance by Chlorella in fructose-rich chow-fed rats. Phytother Res. [online]. 2011, 25(9): 1306-12 [cit. 2015-10-10]. Dostupný na WWW Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Cherng JY, et al. Beneficial effects of Chlorella-11 peptide on blocking LPS-induced macrophage activation and alleviating thermal injury-induced inflammation in rats. Int J Immunopathol Pharmacol. [online]. 2010; 23(3): 811-820 [cit. 2015-10-10]. Dostupný na WWW: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20943052. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Shimada M, et al. Anti-hypertensive effect of gamma-aminobutyric acid (GABA)-rich Chlorella on high-normal blood pressure and borderline hypertension in placebo-controlled double blind study.Clin Exp hypertens [online]. 2009; 31(4): 342-354 [cit. 2015-10-10]. Dostupný na WWW: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19811362. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Deng R, Chow T. Hypolipidemic, Antioxidant, and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina. Cardiovascular Therapeutics [online]. 2010, 28(4): e33-e45 [cit. 2015-11-02]. DOI: 10.1111/j.1755-5922.2010.00200.x. ISSN 17555914. Dostupný na WWW: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20633020. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Wang Y, Chang CF, Chou J, et al. Dietary supplementation with blueberries, spinach, or spirulina reduces ischemic brain damage. Exp Neurol. [online]. 2005; 193(1): 75-84 [cit. 2015-11-15]. Dostupné na WWW: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15817266. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Pabon MM, Jernberg JM, Morganti J, et al. A spirulina-enhanced diet provides neuroprotection in an a-synuclein model of Parkinson's disease. PLoS One [online]. 2012; 7(9): e45256 [cit. 2015-11-02]. Dostupný na WWW: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3445455/. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Bolan YU, et al. Spirulina is an effective dietary source of zeaxanthin to humans.British Journal of Nutrition [online]. 2012; 108(04): 611-619 [cit. 2015-11-10]. DOI: 10.1017/S0007114511005885. ISSN 0007-1145. Dostupné na WWW: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22313576. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Chamorro-Cevallos G, et al. Chemoprotective effect of Spirulina (Arthrospira) against cyclophosphamide-induced mutagenicity in mice. Food Chem toxicol [online]. 2008; 46(2): 567-574. Dostupné na WWW: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17928122 Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Lu HK, et al. Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress. Eur J Appl Physiol [online]. 2006; 98(2): 220-226 [cit. 2015-11-15]. Dostupné na WWW: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16944194. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Yamaura K, et al. Antidepressant-like effects of young green barley leaf (Hordeum vulgare L.) in the mouse forced swimming test. Pharmacognosy Research [online]. 2012; 4(1): 22-26 [cit. 2015-11-15]. DOI: 10.4103/0974-8490.91030. ISSN 0974-8490. Dostupné na WWW: https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3250035/?report=printable. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. James K. The therapeutic properties of Edible Algae for the promotion of health and support of disease: A combined Western and Eastern perspective [online]. [cit. 2016-07-02]. Dostupné na WWW: http://www.drkatejames.com/documents/TheTherapeuticProperties.pdf.




Farmacie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.