Prakt. lékáren. 2016; 12(3): 108-110 | DOI: 10.36290/lek.2016.025

Goji - obsahové látky a léčivé účinky

Zdeňka Navrátilová
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta, Katedra botaniky, Praha

Současný životní styl s sebou přináší řadu zdravotních rizik, která přispívají ke vzniku civilizačních onemocnění, jako je nadváha,

vysoký krevní tlak, diabetes, metabolický syndrom a další. Velký rozmach proto zažívají tzv. funkční potraviny, které obsahují kromě

živin i další zdraví prospěšné látky, které působí příznivě na lidské zdraví a snižují negativní dopady nevhodného životního stylu.

Jednou z funkčních potravin jsou i plody kustovnice, známé pod jménem goji. Ty obsahují polysacharidy, flavonoidy, karotenoidy

a další biologicky aktivní látky a byla u nich prokázána řada léčivých účinků.

Klíčová slova: Lycium chinense, kustovnice, goji, funkční potraviny, civilizační onemocnění

Goji - active compounds and therapeutic effects

Contemporary lifestyle brings many health risks which contribute to diseases of civilization, such as obesity, high blood pressure,

diabetes, metabolic syndrome and others. Nowadays, the great boom have functional food, which contain besides nutrients also

another health-promoting compounds which have positive effect on human health and can reduce negative impacts of inappropriate

lifestyle. One of functionals foods is wolfberry fruit, known as goji. It contains polysaccharides, flavonoids, carotenoids

and other biologically active compounds with verified therapeutic effects.

Keywords: Lycium chinense, wolfberry, goji, functional foods, diseases of civilization

Zveřejněno: 1. červenec 2016  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Navrátilová Z. Goji - obsahové látky a léčivé účinky. Praktické lékárenství. 2016;12(3):108-110. doi: 10.36290/lek.2016.025.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Abuajah CI, Ogbonna AC, Osuji CM. Functional components and medicinal properties of food: a review. J Food Sci Technol. 2015; 52(5): 2522-2529. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Skalická A. Lycium L. In: Slavík B (ed.). Květena ČR 6. Academia Praha 2000. 770 p.
  3. Lim TK. Edible Medicinal and Non-Medicinal Plants Vol. 6: Fruits. Springer 2013. 620 p. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Amagase H, Farnsworth NR. A review of botanical characteristics, phytochemistry, clinical relevance in efficacy and safety of Lycium barbarum fruit (Goji). Food Res Int. 2011; 44(7): 1702-1717. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Potterat O. Goji (Lycium barbarum and L. chinense): Phytochemistry, pharmacology and safety in the perspective of traditional uses and recent popularity. Planta Med. 2010; 76(1): 7-19. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Yao X, Peng Y, Xu LJ, Li L, Wu QL, Xiao PG. Phytochemical and biological studies of Lycium medicinal plants. Chem Biodivers. 2011; 8(6): 976-1010. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Jin M, Huang Q, Zhao K, Shang P. Biological activities and potential health benefit effects of polysaccharides isolated from Lycium barbarum L. Int J Biol Macromol. 2013; 54: 16-23. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Amagase H, Nance DM. A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical study of the general effects of a standardized Lycium barbarum (Goji) Juice, GoChi. J Altern Complement Med. 2008; 14(4): 403-412. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Cheng J, Zhou ZW, Sheng HP, He LJ, Fan XW, He ZX, Sun T, Zhang X, Zhao RJ, Gu L, Cao C, Zhou SF. An evidence-based update on the pharmacological activities and possible molecular targets of Lycium barbarum polysaccharides. Drug Des Devel Ther. 2014; 9: 33-78. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Tang WM, Chan E, Kwok CY, Lee YK, Wu JH, Wan CW, Chan RY, Yu PH, Chan SW. A review of the anticancer and immunomodulatory effects of Lycium barbarum fruit. Inflammopharmacology. 2012; 20(6): 307-314. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Gündüz E, Dursun R, Zengin Y, ?çer M, Durgun HM, Kan?c? A, Kaplan ?, Alabal?k U, Gürbüz H, Gülo?lu C. Lycium barbarum extract provides effective protection against paracetamol-induced acute hepatotoxicity in rats. Int J Clin Exp Med. 2015; 8(5): 7898-7905.
  12. Cai H, Liu F, Zuo P, Huang G, Song Z, Wang T, Lu H, Guo F, Han C, Sun G. Practical Application of Antidiabetic Efficacy of Lycium barbarum Polysaccharide in Patients with Type 2 Diabetes. Med Chem. 2015; 11(4): 383-390. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Ye Z, Huang Q, Ni HX, Wang D. Cortex Lycii Radicis extracts improve insulin resistance and lipid metabolism in obese-diabetic rats. Phytother Res. 2008; 22(12): 1665-1670. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Mocan A, Vlase L, Vodnar DC, Bischin C, Hanganu D, Gheldiu AM, Oprean R, Silaghi-Dumitrescu R, Cri?an G. Polyphenolic content, antioxidant and antimicrobial activities of Lycium barbarum L. and Lycium chinense Mill. leaves. Molecules. 2014; 19(7): 10056-10073. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Wang T, Li Y, Wang Y, Zhou R, Ma L, Hao Y, Jin S, Du J, Zhao C, Sun T, Yu J. Lycium barbarum polysaccharide prevents focal cerebral ischemic injury by inhibiting neuronal apoptosis in mice. PLoS One. 2014; 9(3): e90780. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Im AR, Kim YH, Uddin MR, Chae S, Lee HW, Kim YS, Lee MY. Neuroprotective effects of Lycium chinense Miller against rotenone-induced neurotoxicity in PC12 cells. Am J Chin Med. 2013; 41(6): 1343-1359. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Chang RC, So KF. Use of anti-aging herbal medicine, Lycium barbarum, against aging-associated diseases. What do we know so far? Cell Mol Neurobiol. 2008; 28(5): 643-652. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Zhao R, Cai Y, Shao X, Ma B. Improving the activity of Lycium barbarum polysaccharide on sub-health mice. Food Funct. 2015; 6(6): 2033-2040. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Valíček P, Ando V, Čížek H, Potužák M. Léčivé rostliny tradiční čínské medicíny. Svítání Hradec Králové 1994. 321 p.
  20. Bensky D. Chinese Herbal Medicine: Materia Medica 3rd ed. Eastland Press 2004. 1311 p.
  21. Aronson JK (ed.). Meyler's Side Effects of Herbal Medicines. Elsevier 2009. 303 p.
  22. Gardner Z, McGuffin M (eds.). American Herbal Products Association's Botanical Safety Handbook 2nd ed. CRC Press 2013. 1072 p. Přejít k původnímu zdroji...




Farmacie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.