Prakt. lékáren. 2005; 1(1): 38-40

Co je dobré vědět o výživě onkologicky nemocných

MUDr. Zdeněk Wilhelm

Výživa onkologicky nemocného se řídí obecným principem dostatečného přívodu proteinů, sacharidů i lipidů v závislosti na individuální snášenlivosti. Jedním z projevů onkologicky transformované buňky je zvýšená tvorba cytokinů. Patofyziologie metabolických cest i tvorba cytokinů jsou společně s vedlejšími účinky vlastní léčby onkologického onemocnění příčinou nežádoucích doprovodných projevů, které mohou vyústit do různého stupně malnutrice. Nejčastěji se jedná o změny chuti, pocit suchosti v ústech, bolesti v ústech i při polykání, může být přítomná nauzea, diarhea, obstipace a anorexie. Užitím vhodných postupů a změnou strategie příjmu potravy u onkologicky nemocných se nám daří tyto nežádoucí projevy potlačit, čímž významně snižujeme riziko výskytu malnutrice u těchto nemocných se všemi nežádoucími doprovodnými účinky.

Klíčová slova: Klíčová slova: chemoterapie, radioterapie, cytokiny, malnutrice, komplikace příjmu potravy.

Zveřejněno: 1. únor 2006  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Wilhelm Z. Co je dobré vědět o výživě onkologicky nemocných. Praktické lékárenství. 2005;1(1):38-40.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Heber D, Blacburn GL, Go VLW. Nutritional oncology. Academic press, San Diego, 1999, 632 s.
  2. Heppe F. Diätetische Indikationen. Springer Verlag, Berlin 1990: 506 s. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Jamison JR. Clinical guide to nutrition and dietary supplements in disease management. Churchil Livingstone 2003: 790 s.
  4. Kohlmeier M. Nutrient metabolism.Academic Preess, London, 2003: 826 s.
  5. Rialti AM, Marr AB. Nutrition in the management of cancer. In: Way CW, Ireton-Jones C. Nutrition secrets. Hanley & Belfus, Philadelphia 2004: 135-139.
  6. Shils ME, Shike M. Nutritional support of the cancer patient. In Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross AC. Modern nutrition in health and disease. Williams & Wilkins, Baltimore, 1999: 1297-1325.
  7. Sobotka L. Basic in clinical nutrition. Galén, Praha, 2004: 500 s.
  8. Suter PM. Checkliste Ernährung. Thime, Stuttgart, 2002: 434 s.




Farmacie pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.