Prakt. lékáren. 2005; 1(1): 38-40

Co je dobré vědět o výživě onkologicky nemocných

MUDr. Zdeněk Wilhelm

Výživa onkologicky nemocného se řídí obecným principem dostatečného přívodu proteinů, sacharidů i lipidů v závislosti na individuální snášenlivosti. Jedním z projevů onkologicky transformované buňky je zvýšená tvorba cytokinů. Patofyziologie metabolických cest i tvorba cytokinů jsou společně s vedlejšími účinky vlastní léčby onkologického onemocnění příčinou nežádoucích doprovodných projevů, které mohou vyústit do různého stupně malnutrice. Nejčastěji se jedná o změny chuti, pocit suchosti v ústech, bolesti v ústech i při polykání, může být přítomná nauzea, diarhea, obstipace a anorexie. Užitím vhodných postupů a změnou strategie příjmu potravy u onkologicky nemocných se nám daří tyto nežádoucí projevy potlačit, čímž významně snižujeme riziko výskytu malnutrice u těchto nemocných se všemi nežádoucími doprovodnými účinky.

Keywords: Klíčová slova: chemoterapie, radioterapie, cytokiny, malnutrice, komplikace příjmu potravy.

Published: February 1, 2006  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Wilhelm Z. Co je dobré vědět o výživě onkologicky nemocných. Praktické lékárenství. 2005;1(1):38-40.
Download citation

References

  1. Heber D, Blacburn GL, Go VLW. Nutritional oncology. Academic press, San Diego, 1999, 632 s.
  2. Heppe F. Diätetische Indikationen. Springer Verlag, Berlin 1990: 506 s. Go to original source...
  3. Jamison JR. Clinical guide to nutrition and dietary supplements in disease management. Churchil Livingstone 2003: 790 s.
  4. Kohlmeier M. Nutrient metabolism.Academic Preess, London, 2003: 826 s.
  5. Rialti AM, Marr AB. Nutrition in the management of cancer. In: Way CW, Ireton-Jones C. Nutrition secrets. Hanley & Belfus, Philadelphia 2004: 135-139.
  6. Shils ME, Shike M. Nutritional support of the cancer patient. In Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross AC. Modern nutrition in health and disease. Williams & Wilkins, Baltimore, 1999: 1297-1325.
  7. Sobotka L. Basic in clinical nutrition. Galén, Praha, 2004: 500 s.
  8. Suter PM. Checkliste Ernährung. Thime, Stuttgart, 2002: 434 s.




Pharmacy for Practice

Madam, Sir,
please be aware that the website on which you intend to enter, not the general public because it contains technical information about medicines, including advertisements relating to medicinal products. This information and communication professionals are solely under §2 of the Act n.40/1995 Coll. Is active persons authorized to prescribe or supply (hereinafter expert).
Take note that if you are not an expert, you run the risk of danger to their health or the health of other persons, if you the obtained information improperly understood or interpreted, and especially advertising which may be part of this site, or whether you used it for self-diagnosis or medical treatment, whether in relation to each other in person or in relation to others.

I declare:

  1. that I have met the above instruction
  2. I'm an expert within the meaning of the Act n.40/1995 Coll. the regulation of advertising, as amended, and I am aware of the risks that would be a person other than the expert input to these sites exhibited


No

Yes

If your statement is not true, please be aware
that brings the risk of danger to their health or the health of others.