Prakt. lékáren. 2006; 2(5): 239-242
Výživové požadavky v období senia jsou poněkud odlišné od běžně platných výživových doporučení osob v produktivním věku. Odlišnosti jsou jednak v oblasti kvantitativní, ale pozornost je nutno zejména zaměřit na kvalitativní aspekty.
Celková energetická potřeba se sice s věkem snižuje, fyziologicky však dochází určitým změnám zažívacího systému, takže vstřebávání řady živin je snížené. Aby nedošlo ke vzniku malnutrice se všemi negativními důsledky, je nutno tyto aspekty respektovat a to zejména, s ohledem na některé důležité nutrienty, jako je například vláknina určité vitaminy, polynenasycené mastné kyseliny a podobně.
S věkem se také výrazně zvyšuje riziko určitých chorob, které vyžadují léčbu, v naprosté většině dlouhodobou. Zde nutno respektovat možnost interakce potřebných medikamentů a konkrétních nutrientů, které v řadě případů podporují či zvýrazňují deficit určité živiny a podporují riziko malnutrice. Jsou uvedeny některé možnosti vzniku takovýchto deficitů, na jejichž rozvoji se navíc podílí také často nevhodná životospráva u starších osob.
Proto je nutno při optimalizaci výživy a při posouzení vhodnosti či potřebě používání některých nutričních suplementů u seniorů zhodnotit nejen základní nutriční požadavky, ale také použitou medikaci. Je tedy nutno daleko více než v dřívějších věkových kategoriích věnovat pozornost zejména kvalitativní stránce výživy.
Published: February 1, 2007 Show citation
Go to original source...
Go to PubMed...
Go to original source...
Go to PubMed...
Go to original source...
Go to PubMed...
Go to original source...
Go to PubMed...
Go to original source...
Go to original source...
Go to PubMed...
Go to original source...
Go to PubMed...
Go to original source...
Go to PubMed...