Prakt. lékáren. 2015; 11(4): 127-132
Výživa pacientů byla dlouho opomíjenou a podceňovanou oblastí medicíny. Přitom je jednoznačně prokázáno, že podvýživa je nezávislým
rizikovým faktorem pro zvyšování morbidity pacientů, prodlužuje délku hospitalizace, zvyšuje mortalitu a z hlediska ekonomického
zvyšuje náklady na léčbu pacientů. V současnosti je k dispozici řada přípravků určených pro enterální výživu, které mohou, pokud jsou
správně indikovány, výrazně zlepšit stav výživy pacienta, zvýšit kvalitu života a pomoci mu při zotavování v nemoci. Účelem článku je
podat základní přehled přípravků, které se v oblasti enterální výživy na českém trhu vyskytují, a poukázat na způsob jejich správného
užívání (1, 2).
Nutrition of patients was long overlooked and underestimated field of medicine. It has been clearly shown that malnutrion is an independent
risk factor for improving patient morbidity, prolongs existing hospitalization, increases mortality and economically increases
the cost of treatment. Now there are available many products on the market intened for enteral nutriton that can, if properly indicated,
significantly improve patient´s nutrition state, increase his quality of life and help recovering during hospitalisation. The aim of this article
is to give a basic overview of products that are available on the czech market and to give instructions to their proper use.
Zveřejněno: 15. září 2015 Zobrazit citaci