Prakt. lékáren. 2006; 2(1): 33-34
Hydrofilní krémy jako emulze typu o/v jsou stabilizované složitou koloidní strukturou složenou především z emulgátorů, pomocných emulgátorů a vody. Tenzidy a kotenzidy použité v přebytku jednak vytváří ochranný film kolem kapek vnitřní fáze, ale především reagují za tvorby složitého vícefázového systému, složeného z krystalické hydrofilní gelové a lipofilní fáze, dále pak fáze vodné a olejové. Ambifilní krémy patří do skupiny hydrofilních krémů, které se podle schopnosti mísit se s hydrofilními a oleofilními kapalinami řadí na rozhraní mezi krémy hydrofilní a hydrofobní. Struktura ambifilních krémů je velmi podobná struktuře hydrofilních krémů, ale obsahuje větší množství emulgátorů a koemulgátorů, než je tomu u hydrofilních krémů. Poměr hmotnosti olejové a vodné fáze se příliš neliší a vnitřní fáze olejová je spojitá (není dispergovaná), na rozdíl od ostatních krémů.
Zveřejněno: 1. leden 2006 Zobrazit citaci