Prakt. lékáren. 2015; 11(6): 217-218
Stevie (Stevia rebaudiana) je vytrvalá bylina původem z Jižní Ameriky (Paraguay). Jihoameričtí Indiáni používali stevii odedávna jako
sladidlo i jako léčivo v tradiční medicíně. Velkým problémem rozvinutého světa je vysoký výskyt obezity a cukrovky, nízkokalorickým
sladidlům je proto věnována velká pozornost. Extrakt ze stevie či její izolované látky se v některých asijských zemích používají již desítky
let. V Evropské unii bylo její používání povoleno až v roce 2011 a od té doby si stevie získala značnou popularitu. Kromě nulového obsahu
kalorií vykazuje stevie i antidiabetický účinek, její používání diabetiky je tedy mimořádně vhodné.
Stevia rebaudiana is a perennial herb native to South America (Paraguay). South-American Indians have since time immemorial used
stevia as a sweetener and in traditional medicine. Developed countries have high rates of obesity and diabetes, so low-calorie sweeteners
attract much interest. Stevia extract and compounds isolated from it have been used for decades in some Asian countries. In the European
Union, its use in the food industry was permitted in 2011, and since then it has gained considerable popularity. Besides its zero calorie
content, Stevia also exhibits anti-diabetic properties, so its use by diabetics is particularly advisable.
Zveřejněno: 1. prosinec 2015 Zobrazit citaci